24 Mart 2024

Bahar depresyonuna karşı 5 öneri

Mevsimler nedeniyle ortaya çıkan hava değişimi, insanların psikolojisini olumsuz etkiliyor. Ani sıcaklık değişimleri vücudun savunma mekanizmasını yavaşlatıyor, bireyleri hastalıklara ve strese açık hale getiriyor. Sıcaklık değişimlerine bağlı olarak ortaya çıkan stres çağımızın hastalığı olarak bilinen depresyona neden olabiliyor. Memorial Kayseri Hastanesi Psikoloji Bölümü’nden Uz. Psk. Hande Taştekin, havaların ısınmasıyla ortaya çıkan bahar depresyonuyla ilgili uyarılarda bulundu. 
Depresyona en çok kadınlar yakalanıyor 
Depresyon psikolojik bir sorun olarak kabul edilmektedir. Tekrarlanabilen bir sağlık sorunu olan depresyon, çoğu zaman insanların hayatını olumsuz etkilemekte ve değiştirmektedir. Toplam nüfus üzerinde yapılan araştırmalarda depresyondan etkilenenlerin % 70’nin 15-55 yaş arası kadınlar olduğu belirlenmiştir. Bedensel açıdan hormonal faaliyetleri erkeklere göre daha çok olan kadınlar, iş ve ev hayatındaki olumsuzluklar nedeniyle depresyona daha kolay girmektedir. Bu durum kişinin günlük hayatını ve işlevselliğini olumsuz etkileyerek, müdahale edilmediği takdirde daha büyük sorunlara neden olmaktadır. 
Bitkinlik, yorgunluk ve halsizlikle başlıyor 
Sonbahar ve kış aylarında görülen stres ve depresyon, ilkbahar ve yaz aylarının başlangıcında da ortaya çıkabilir. Havanın aniden ısınması ve nem oranının yükselmesiyle birlikte kişilerde bitkinlik, yorgunluk ve halsizlik görülebilmektedir. Bunun yanında; kas, baş ve karın ağrıları ile cinsel isteksizlik de depresyonun belirtileri arasındadır. Öte yandan, güneşten gelen sıcaklığın dünyaya daha çok ulaştığı ve doğanın yeşile hazırlandığı dönemlerde, kapalı ortamlarda uzun süre çalışan bireylerde depresyona daha sık rastlanmaktadır. İlkbahar aylarında ortaya çıkan alerjik reaksiyonlar da kişilerin duygu durumunda değişikliklere yol açarak depresyonun derecesini artırmaktadır. 
Isının değişmesi hormon dengesini bozuyor 
Baharla birlikte değişen hava olaylarının yanı sıra güneş ışığına düzensiz bir şekilde maruz kalınması, beyindeki bazı hormonların ve kimyasalların dengesini bozmaktadır. Bu dengesizliğin sonucunda bireyler kendilerini mutsuz hissetmektedir. Bahar aylarında artan güneş ışığı nedeniyle vücutta üretilen ‘melatonin’ hormonunun düzeyi değişmektedir. Bu değişim, bazı psikolojik sorunlara neden olabilmektedir. Bu aylarda ortaya çıkan depresyon nedeniyle; sürekli hüzün hali, bazı durumlara karşı isteksizlik, enerji düşüklüğü, uyku süresinde ve düzeninde değişim, sebebi belli olmayan halsizlik, kilo alma ya da kilo kaybı, kendini değersiz hissetme, dikkat dağınıklığı, huzursuzluk, unutkanlık ve aşırı duygusallık belirtileri görülür. 

Yazarlarımızın diğer yazıları için tıklayınız.
follow me