17 Mart 2024

PETROLÜN OSCAR’I SAYILAN ÖDÜL TÜRK PROFESÖR İ.YÜCEL AKKUTLU YA VERİLDİ

26 Ekim Pazartesi günü Profesör Akkutlu, SPE yıllık teknik konferansı ve Houston Texas'ta George R. Brown Kongre Merkezi'nde düzenlenen sergi sırasında 2020 Uluslararası Lester C. Uren ödülünü aldı. Bu ödül  kendisine 45 yaşından önce petrol mühendisliği teknolojisinde gösterdiği üstün basarı nedeni ile verildi.

Lester C. Urenödülü 1963 yılından beri her yıl sadece bir bilim adamına veriliyor. Bu odulu dünyada alan ve henüz hayatta olan bilim adamı sayısı 25 civarında. LesterUren, 1915'te Kalifornia üniversitesi, Berkeley'de ilk petrol mühendisliği müfredatını oluşturan ve 1924'te ilk petrol mühendisliği kitabını yazan tanınmış bir akademisyendi. Petrol mühendisliği eğitiminde liderdi ve pek çok kişiye rol model oldu. Profesör Akkutlu, “UrenÖdülünü aldığım için gerçekten çok büyük onur ve mutluluk duyuyorum” dedi.  Ödül töreninden sonra çekilen fotoğrafta Profesör Akkutlu'nun Texas A&M Üniversitesi'ndeki meslektaşları var: JeffSpath (2014 SPE Başkanı), Daniel Hill (ömür boyu teknik ve hizmet katkılarından dolayı onursal SPE üyeliği aldı) ve Thomas Blasingame ( 2021 SPE Başkanı) sağda.

Profesör Akkutlu, eşi Pınar Akkutlu ve kızı Sera Nur Akkutlu ile Texas, CollegeStation'da yaşıyor.

 

ÖZGEÇMİŞ

ProfessorI. Yücel Akkutlu, Petrol Mühendisliği alanında Texas A&M Üniversitesi’nde öğretim üyesidir.Universite de Rob L. Adams kürsüsü var ve ayrıca MuhendislikFakultesi William KeelerFacultyFellow.  Daha önce ABD’deki Oklahoma Üniversitesi’nde (2007-2012) doçent ve Kanada, Edmonton’dakiAlberta Üniversitesi’nde (2004-2007) yardımcı doçent olarak çalıştı. Ankara Hacettepe Üniversitesi’nden mezun kimya mühendisi ve Los Angeles’taki Güney Kaliforniya Üniversitesi’nden petrol mühendisliği doktorası aldı. Petrol rezervuar mühendisliğinde lisans ve yüksek lisans düzeyinde dersler vermektedir. Araştırmaları, geleneksel olmayan petrol ve gaz kaynaklarının karakterizasyonu ve kullanımı, gelişmiş petrol geri kazanımı ve petrol sahası kimyası üzerine odaklanmaktadır. 100’den fazla hakemli dergi makalesi ve konferans bildirisi, bir kitap, altı kitap bölümü ve dört patent yazmıştır. Son 10 yılda ABD Enerji Bakanlığı, Kanada Doğa Bilimleri ve Mühendislik Araştırma Konseyi (NSERC) ve petrol ve gaz endüstrisi gibi kaynaklardan 6 milyon doların üzerinde harici araştırma fonu aldı. Cezayir, Arjantin, Çin, Kolombiya, Meksika, Güney Kore ve Peru’da devlet petrol şirketleriyle çalıştı. Halliburton, Shell, YPF, Ecopetrol, BP (Equion), Vista (ExxonMobil) ve Marathon gibi çeşitli uluslararası petrol şirketlerinden araştırma fonu aldı. DrAkkutlu, 3’ü ABD ve Ortadoğu’da profesör olmak üzere 10 doktora öğrencisine danışmanlık yaptı. Uluslararasi Petrol MuhendisligiOdalari birliği (Society of PetroleumEngineers, SPE) ‘nin seçkin bir üyesidir. SPE Journal 2013-2016’nın genel yayın yönetmenliğini yaptı. 2014-15 SPE seçkin öğretim üyesi oldu. 2017 Texas A&M Üniversitesi Eski Öğrenciler Derneği Eğitim Ödülü, 2016 Eski Öğrenciler Derneği seçkin başarı ödülü ve 2015 AIME Rossiter W. Raymondadina verilen araştırma ödülünü aldı. Akkutlu, çeşitli SPE, EAGE ve NSERC komitelerinde görev yaptı.

 

Yazarlarımızın diğer yazıları için tıklayınız.
follow me