24 Mart 2024

GAZİ AYKIRI: TÜİK ORANLARI GERÇEĞİ YANSITMIYOR

TÜİK tarafından Kasım ayı tüfe artışı yüzde 2,30 olarak açıklandı. Ana harcama gruplarına göre en yüksek artış yüzde 4,51 ile ulaştırmada, ikinci en yüksek artış yüzde 4,16 ile gıda maddelerinde hesaplanmıştır. Konut ve ev eşyasında da yüzde 1,5 oranında artışlar görülmüştür. Okulların kapalı olması nedeniyle eğitimde artış görülmemiştir.

Tüfe hesaplamalarına ilişkin bir değerlendirme yapan Türkiye Emekliler Derneği Genel Sekreteri ve Kayseri Şube Başkanı Gazi Aykırı, çarşı-pazar fiyatlarıyla resmi açıklanan fiyatlar arasında büyük bir fark bulunmaktadır. Kış aylarıyla birlikte emeklilerimizin harcamalarında önemli bir yer tutan gıda maddeleri, ısınma, elektrik ve su giderlerinde görülen yüksek artışların  ek yükler getirdiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

Kasım Ayına ilişkin açıklanan yüzde 2,30 tüfe oranı oldukça düşük kalmıştır. Örneğin, TÜİK tarafından açıklanan fiyatlara göre Kasım ayında yumurta yüzde 17.75, tavuk eti yüzde 18.95, mercimek yüzde 7.71, yağlarda yüzde 8 artış hesaplanmıştır. Emeklilerimizi yakından ilgilendiren bu artışlar enflasyon sepetinde yer alan 418 maddenin genel değerlendirilmesiyle aşağıya çekilmesine itiraz ediyoruz. Emeklilerimizin harcamalarında yar almayan maddelerde görülen sınırlı artışlar veya düşmeler ile emeklilerimize yapılacak olan zamlar küçültülmektedir.

Enflasyon sepetinde yer alan maddelerin yüzde 80’i emeklilerimizi ilgilendirmemektedir. Bu yönüyle tüfe oranları gerçekçi olarak emeklilerimizi temsil etmemektedir. Temsil ve hesaplama yönüyle güvenirliliği tartışmalı olan tüfe oranlarına göre emekli aylıklarına yapılan yüzdeli zamların, aylıkları düşük olan emeklilerimizin daha az zam almasına neden olacağından, bu kapsamda olan emeklilerimize SEYYANEN ZAM yapılmasını talep ediyoruz.

Yazarlarımızın diğer yazıları için tıklayınız.
follow me