17 Mart 2024

“Merkez Bankası’nın faiz kararlarını etkileyecek”.

Ekonomideki en büyük mücadele alanı olan enflasyonun düşürülmesi için yapılan uygulamalar başarıya ulaştı. Temmuz 2017’den bu yana tek haneleri göremeyen enflasyon, 26 ay sonra tekrar tek hanelere geriledi. Geçen yıl yapılan kur saldırıları nedeniyle yüzde 25’lere çıkan enflasyonun Ocak 2017’den bu yana en düşük seviyeleri görmesini değerlendiren ekonomi uzmanları, enflasyondaki bu gerilemenin Merkez Bankası’nın faiz kararlarını da rahatlatacağını söyledi.

Enflasyondaki düşüş Merkez Bankası'nın faiz kararlarını etkileyecek

Enflasyon, eylülde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,26 artış kaydederek 26 ayın ardından tek haneye geri dönerken, ekonomistler ekim ayında da mevcut seviyelerin korunacağını, yılın ise yüzde 12-13 bandında tamamlanacağını öngörüyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlenen bilgilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) eylülde bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 9,26 artış kaydetti. Böylece yıllık enflasyonda 26 ayın ardından tek hane görülmüş oldu. Enflasyon en son Temmuz 2017’de yüzde 9,79 ile tek hanede gerçekleşmişti.

Öte yandan eylülde yıllık enflasyon, Ocak 2017’de görülen yüzde 9,22’lik oranın ardından en düşük seviyede gerçekleşti.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, eylül ayında aylık enflasyonun yüzde 0,99 artışla piyasa beklentilerinin altında gerçekleştiğini söyledi.

Enflasyonun geçen yılın eylül ayında yüzde 6,30 arttığını, 2003 bazlı endeksin eylül ayı tarihsel ortalamasının ise yüzde 1,14 olduğunu aktaran Bürümcekçi, “Bu rakamlar, eylül ayı enflasyonu için lehte baz etkisinin çok belirgin olduğuna işaret ediyordu. Enflasyonun geçen yıla göre belirgin gerilemesinde, gıda fiyatlarındaki düşüşün devam etmesi ve gıda dışı diğer gruplarda artışların kur şokunun yaşandığı geçen yıla göre ılımlı kalması etkili oldu.” dedi.

Bürümcekçi, eylülde, meyve-sebze ve diğer işlenmemiş gıda fiyatlarındaki düşüşün gıda enflasyonunu aşağı çektiğini belirterek, enerji grubunda ise yaşanan yüzde 3,17’lik artışa rağmen geçen yılın altında bir yükseliş izlendiğini vurguladı..

Yazarlarımızın diğer yazıları için tıklayınız.
follow me