17 Mart 2024

Kilim, yataklarının yüzde 10’unu dışarı satıyor

Türkiye’nin en önemli ve aynı zamanda ikinci büyük mobilya ihracatçısı olan Kilim Mobilya, yataklarıyla da dünya pazarında hızla büyüyor. Yataklarının yüzde 10’luk kısmını Amerika, Irak ve Suriye’ye ihraç eden Kilim Mobilya, Azerbaycan’ı da ülke yelpazesine ekledi. Kilim Mobilya Genel Müdürü Cihat Şahin, Türkiye’nin yıllık yatak ihracatının 46 milyon dolar civarında olduğunu ve daha çok Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine satış yapıldığını kaydetti.
Türkiye’nin yıllık yatak ihracatı yaklaşık 46 milyon dolar iken yurt içinde 2018 yılında 4 milyon adet yatak satıldı. Pazarın yüzde 90’ı yaylı, yüzde 10’u sünger yataktan oluşurken, Türkiye’de günlük üretilen 20 bin yatağın 10 binini ise Kayseri üreterek pazara sunuyor. Yıllık 2 milyon civarında üretim ile Kayseri, yatak sektöründeki toplam üreminin yarısını karşılıyor.
Kilim, yataklarının yüzde 10’unu Suriye ve Irak’a satıyor
Kayseri’de dört üretim tesisi bulunan ve Türkiye’nin en önemli mobilya markası olan Kilim Mobilya’nın Genel Müdürü Cihat Şahin, 4 çeşit rollpack yatak yelpazesinde toplam 35 çeşit yatak üreterek Türkiye’nin hemen hemen her noktasına bu yatakları gönderdiklerinin söyledi. Oturma odasından köşe takımına, yatak odasından genç odasına, yemek odasından tamamlayıcı mobilya ve plazma ünitelerine kadar geniş bir yelpazede üretim yaptıklarını aktaran Şahin, pazara girme gerekçelerini şöyle anlattı: “‘Bir Kilim Yeter” fikrinden yola çıkarak, yapmış olduğumuz bütün ürün gamının içerisine yatak ürün portföyüne de ekleyerek tüm tüketicilerimizin rahat uyumalarını ve Kilim kalitesini gece bile hissetmeleri istiyoruz. Bünyemizde bulunan Yay-Sün markalı sünger fabrikamız, daha katma değerli ürünler geliştirmemizin temelini oluşturuyor.” Mobilyada olduğu gibi yatakta da ihracata odaklandıklarını dile getiren Şahin, Azerbaycan’a yatak satışına başladıklarını ifade etti. Ayrıca serbest ticaret bölgesinde üretim yapan firmalara da sünger ihracatı yaptıklarının altını çizen Şahin, üretimlerinin yüzde 10’luk kısmını Amerika, Irak ve Suriye’ye gerçekleştirdiklerini söyledi. Şahin, Kilim olarak 44 ülkeye de mobilya ihracatı yaptıklarını aktardı.
“Yılda yaklaşık 4 milyon adet yatak satılıyor”
Kilim Mobilya Genel Müdürü Cihat Şahin, Türkiye’nin yıllık ihracatı ve yatak sektörü hakkında da bilgi verdi. Yıllık yatak ihracatının toplam 46 milyon dolar civarında olduğunu aktaran Şahin, Türkiye’de üretilen yatakların daha çok Avrupa ülkeleri ile Ortadoğu’ya satıldığını kaydetti. Türkiye’nin işgücü, enerji, hammadde ve coğrafi konum nedeniyle yatak üretimi için uygun bir merkez konumunda olduğunu aktaran Şahin, “Sektörde üç milyonu klasik kanallarda, bir milyonu ise münhasır mağazalar ve modern kanallarda olmak üzere yılda yaklaşık 4 milyon adet yatak satılmaktadır. Şu anda var olan yaklaşık 700-900 bin yataklı binden fazla otel yatırımından dahi yola çıkarsak yatak sektörünün büyümesini gelecek yıllarda artırarak devam ettireceği öngörüsünde bulunabiliriz” dedi.

Yazarlarımızın diğer yazıları için tıklayınız.
follow me