16 Mart 2024

ELEKTRİK SEKTÖRÜNDE YATIRIM YILI

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği – ELDER tarafından düzenlenen 12. Sektör Toplantısı Afyonkarahisar’da gerçekleştirildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ELDER 12. Sektör Toplantısı’nın açılışında yaptığı konuşmada, elektrik dağıtımına ilişkin, “İnşallah bu yıl ve önümüzdeki yıl toplam 8,75 milyar liralık bir yatırım daha gerçekleştirerek hedeflerimize ulaşacağız” dedi.

Bakan Dönmez, enerji piyasalarının liberalleşmesi ve rekabete dayalı bir enerji piyasasının oluşturulması için son yıllarda önemli adımlar attıklarını söyledi. Rekabetin, tüketiciye uygun maliyetli enerji arzı, standardı her gün daha da yukarı çekilen hizmet kalitesi ve her anlamda müşteri memnuniyetinin artırılması anlamına geldiğini dile getiren Dönmez, rekabetin aynı zamanda işverenler için daha fazla yatırım ve işlerini büyütme imkanı, çalışanlar için daha fazla istihdam, kamu için ek finansal getiri demek olduğunu kaydetti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, şunları söyledi:

“Türkiye’de dünya standartlarında hizmet sunulması için hem iletim hem de dağıtım altyapısının yenilenmesi amacıyla 2016-2020 döneminde 18 milyar lirası özel sektör, 12 milyar lirası kamu olmak üzere 30 milyar liralık yatırım bütçesi belirlendi. Son 3 yılda toplam 12,3 milyar lira yatırım yaptık. 3 yıllık planlanan gerçekleşme hedefimiz yüzde 55 idi. Bu oranda son 3 yıllık gerçekleşme hedefimizde yüzde 63’ü yakaladık. İnşallah bu yıl ve önümüzdeki yıl toplam 8,75 milyar liralık bir yatırım daha gerçekleştirerek hedeflerimize ulaşacağız. İletim tarafında yüzde 119 gerçekleşmeyle, 2018’de yaklaşık 3,4 milyar lira yatırımı hayata geçirdik. İnşallah 2019’da da 2 milyar bir yatırım daha öngörüyoruz.” diye konuştu.

MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ ARTTI

Bakan Dönmez, yatırımların müşteri memnuniyeti için yapıldığını belirterek şunları söyledi:

“Müşteri memnuniyeti anketinde bizler için sevindirici olan sunulan hizmetten ‘çok memnunum’ diyenlerin oranının geçen yıla göre artmasıdır. Genel memnuniyet oranı yüzde 64,8. Yine de alacağımız daha uzun bir yol var. Bu oran bizim için yeterli mi? Elbette hayır. Bu alanda hızlı ve pozitif bir ilerleme için yürütülen çalışmaların bir an önce kurumsallaşarak, şirket kültürü haline gelmesi gerekiyor. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da araştırmanın en parlak sonuçları çağrı merkezlerinin sunduğu hizmetin kalitesinde. Burada neredeyse yüzde 100’lere varan memnuniyet oranlarına ulaştık. 2017’de yüzde 99,21 olan ‘ulaşılabilirlik seviyesi’ yüzde 99,69’a ulaştı. 2017’de yüzde 89,06 olan ‘servis seviyesi’ 2018’de yüzde 91,69’a, 2017’de yüzde 96,35 olan ‘cevaplama oranı’ ise yüzde 97,26’ya yükseldi. Kesintilerin azalması için bir ‘Arıza Çalıştayı’ gerçekleştirdik. Burada 5 kök neden var. Bunlar, bakım eksikliği, hava muhalefeti ve dışsal etkiler, malzeme, teçhizattan kaynaklı arızalar ile işçilik ve montaj hataları, üçüncü şahıslara ait dağıtım tesislerinden dağıtım şebekesine yansıyan arızalar ve şebekeye verilen hasarlar.”

Dönmez, vatandaşların en önem verdiği konulardan birinin aydınlatma olduğunu ve arızalı aydınlatma armatürlerinin bildirilmesi için bir “Aydınlatma Mobil Takip Uygulaması” kullanıldığını aktardı. Bugüne kadar 70 bin şikayet alındığını ve yüzde 99,4’ünün giderildiğini belirten Dönmez, işlemlerin kolaylaşması için elektrik aboneliği, fesih ve borç sorgulama işlemlerini “e-Devlet” üzerinden yapabildiğini dile getirdi.

İHTİYAÇ SAHİBİ AİLELERE 260 MİLYON TL

Bakan Dönmez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan “ihtiyaç sahibi ailelere elektrik desteği” kapsamında mart ve nisan aylarında 130’ar milyon olmak üzere toplam 260 milyon liralık tahsisat yaptıklarını açıkladı. Çiftçiler için de tarımsal sulama tarife grubunun kapsamını genişlettiklerini hatırlatan Dönmez, hayvancılıkla uğraşan ve seralarda üretim yapan abonelere toplamda 500 milyon liralık dolaylı destek sağlanmış olacağını bildirdi.

Yazarlarımızın diğer yazıları için tıklayınız.
follow me